СВЯЗЬ АДСОРБЦИОННО-РЕОЛОГИЧЕСКИХ СВОЙСТВ СЫВОРОТКИ КРОВИ ПРИ ГЕМОРРАГИЧЕСКОМ ВАСКУЛИТЕ С ЭКОЛОГИЕЙ РЕГИОНОВ ПРОЖИВАНИЯ БОЛЬНЫХ - T.B. Bevzenko; I.Yu. Golovach; M. V. Yermolaieva; V.Ya. Mikuksts; O.V. Syniachenko (Проблеми екології та медицини)
Мета роботи: оцінити фізико-хімічні адсорбційно-реологічні властивості сироватки крові хворих на геморагічний васкуліт (ГВ) залежно від гігієнічного стану повітря, питної води й грунту регіонів мешкання хворих. Під наглядом перебували 144 хворих на ГВ (56% чоловіків та 44% жінок з середнім віком 26 років). За допомогою комп'ютерної тензіореометрії сироватки крові вивчали показники поверхневої в'язкості (ПВ), об'ємної в'язкості (ОВ), поверхневої пружності (ПП), модуля в'язкопружності (ВП), часу релаксації (ЧР), поверхневого натягу при t=0,01 сек (ПН1), t=1 сек (ПН2), t=100 сек (ПН3), а також рівноважного (статичного) поверхневого натягу при t (ПН4), кута нахилу (КН) і фазового кута (ФК) тензіограм, підраховували сурфактантний критерій міжфазної активності (СКМА). Результати порівнювали з екологічним забрудненням ксенобіотиками й мікроелементами атмосферного повітря, питної води і грунту регіонів мешкання хворих. Результати і обговорення. Адсорбційно-реологічні властивості сироватки крові хворих на ГВ залежать від інтегрального ступеня забруднення ксенобіотиками повітря й питної води (але не грунту хімічними елементами), міри викидів в атмосферу і накопичення в ній промислових відходів, характеру впливу розвитку в регіонах сільського господарства, металургійної, хімічної та машинобудівної галузей промисловості, рівнів у повітрі, що вдихується, 3,4-бензпирену (ПН2, ФК), фенолу (ОВ, ФК), аміаку (СКМА), діоксиду азоту (ПН1, ПН2, ПН3), діоксиду вуглецю (ПП, ЧР, ПН1, ПН2, ПН4), ступеня мінералізації й жорсткості питної води (ВП), параметрів в грунті токсичних мікроелементів і есенціального цинку (ПН3). Порушення адсорбційно-реологічних властивостей сироватки крові при ГВ залежать від гігієнічного стану повітря, питної води й грунту регіонів мешкання хворих, екологічного навантаження на атмосферу окремими галузями промисловості та сільським господарством.