СОРТОВІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ НАСІННЯ ЧОРНУШКИ ПОСІВНОЇ В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ ЗАХІДНОГО - В. А. Тарасюк; П. В. Безвіконний; Ю. В. Потапський (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
У статті викладено результати комплексної оцінки сортів чорнушки посівної в агрокліматичних умовах Лісостепу Західного. Визначено, що урожайність сортів чорнушки посівної в умовах Лісостепу Західного була досить високою і варіювала від 1,20 до 1,41 т/га. Найбільш висока продуктивність насіння чорнушки посівної спостерігалась у сортів Іволга та Берегиня, урожайність яких становила 1,39 та 1,41 т/га відповідно. Найбільша кількість коробочок (17,3 шт.) сформувалося у сортів Іволга та Берегиня, при цьому кількість насіння в одній коробочці у цих сортів складала 84,0 та 86,4 шт. Найбільша кількість насіння в одній коробочці була у сорту Легенда і становила 106,0 шт. Найвища продуктивність однієї рослини була у сортів Іволга та Берегиня, маса насіння з однієї рослини становила 2,77 та 2,47 г відповідно. Найбільше насіння було у сорту Іволга, маса 1000 насінин якого складала 3,11 г. Слід зазначити, що найвищим показником стабільності відрізнялися сорти Легенда, Фараон та Берегиня, значення якого у них становило 2,15 та 2,12 відповідно, що характеризує весь комплекс біологічних властивостей сортів та їх адаптивні можливості за різних кліматичних умов вирощування. За олійністю насіння виділилися сорти Легенда (40,86%), Берегиня (40,76%) та Діана (40,57%). Проведення якісного аналізу насіння чорнушки посівної показало, що в жирнокислотному складі олії переважає вміст лінолевої кислоти, відсоток якої варіював від 59,99 до 64,79% залежно від сорту. Вміст ліноленової кислоти був мінімальним і становив лише 0,38–0,82%. Найбільший вміст цієї кислоти (0,82 і 0,76%) був у олії сортів Іволга та Фараон. Частка олеїнової кислоти коливалася від 19,42% у сорту Діана до 25,49% у сорту Фараон. Вміст насичених пальмітинової та стеаринової кислот становив 11,9–12,74 та 2,98–3,75% відповідно, причому максимальне значення пальмітинової кислоти відмічали у сорту Легенда (12,92%), стеаринової кислоти – Знахарка (3,75%). Таким чином, чорнушка посівна в умовах Лісостепу Західного є перспективною культурою олійного призначення і цінним джерелом незамінних жирних кислот омега-6 та омега-9.