بررسی خدمات توسعه گردشگری و ارائه راهبردهای مطلوب در مناطق روستایی (موردمطالعه: شهرستان دزپارت-روستای شیوند) - علی شمس الدینی; حجت الله صادقی; حسین کوراوند; مرتضی شریفی (جغرافیا و آینده پژوهی منطقه‌ای)
توسعه گردشگری در مناطق روستایی، منوط به شاخص‌های مختلف از جمله خدمات است. در واقع خدمات از مهم‌ترین نیازهای ضروری جهت جذب گردشگری و در ادامه ماندگاری آن در مناطق روستایی است؛ بنابراین برخورداری روستاها از خدمات مختلف برای توسعه گردشگری غیرقابل‌انکار است. در این پژوهش هدف بررسی وضعیت خدمات توسعه گردشگری در مناطق روستایی هدف و سپس تدوین راهبردهای مطلوب در این زمینه است. در این مطالعه، روستای شیوند در شهرستان دزپارت استان خوزستان به عنوان یک روستای هدف گردشگری انتخاب‌شده است. روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر داده‌های پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق را گردشگران تشکیل داده‌اند که تعداد 160 نفر به صورت تصادفی پرسشگری شدند. روایی پرسش‌نامه از طریق نخبگان تأیید و پایایی نیز با ضریب کرونباخ برابر با 0/802 تأیید شد. نتیجه نشان داد که انواع خدمات گردشگری از لحاظ کمی و کیفی در سطح کمتر از 0/05 معنادار بوده‌اند. از لحاظ کمی، میانگین آزمون برابر با 3/128 بوده که در نتیجه، وضعیت کمی خدمات متوسط ارزیابی‌شده است. در این زمینه خدمات مربوط به بازدید از جاذبه‌ها با میانگین 4/437 از بهترین وضعیت برخوردار است. از لحاظ کیفیت خدمات نیز، میانگین برابر با 2/245 تائید می‌نماید که کیفیت خدمات گردشگری، ضعیف ارزیابی‌شده است. در راستای بهبود کمی و کیفی خدمات گردشگری 4 راهبرد شامل گسترش کیفی خدمات (37/059)، بهبود سرمایه اجتماعی (25/374)، حفاظت و بهبود کیفیت محیط (9/524) و تأکید بر ظرفیت بومی (7/959) ارائه‌شده است.