Potrzeba rozumienia i aktualizacji pojęcia godności osoby ludzkiej wobec współczesnych zagrożeń związanych z ludzkim życiem - Karolina Smoderek (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Właściwe rozumienie godności osoby w obliczu wyzwań współczesnej medycyny staje się dziś tematem naglącym. W obecnym porządku prawnym promuje się tę wartość jako podstawę nowoczesnego społeczeństwa, w którym jest miejsce na wolność, równość oraz szacunek przysługujący każdej jednostce ludzkiej. Potwierdzają to dokumenty o międzynarodowej randze, jak również szereg praw nadanych człowiekowi dla jego ochrony. Pojęcie godności znalazło należne sobie miejsce stając się podstawą praw pacjenta. Jednak zapisy prawne nie gwarantują obecnie, jak należało by się spodziewać, należytej ochrony w sytuacjach zagrożenia zdrowia i życia ludzkiego. Trudno doszukać się w nich klarownego odwołania do kryterium godności rozumianego w sposób jednoznaczny. Pomimo, że odwołanie się do godności stanowi akceptowaną formę uzasadnienia w bioetyce, to w dynamicznie rozwijającym się obszarze biomedycyny łatwo stracić ją z pola widzenia. Stąd istnieje potrzeba właściwego rozumienia i aktualizacji pojęcia godności, aby nie wyczerpywała się jedynie w katach prawnych, jako pusta formuła.