Gyógytornászok nyitókérdéseinek leíró elemzése - Udvardi, Anna (Jelentés és Nyelvhasználat)
A tanulmány fókuszában gyógytornászok nyitókérdései (NYK) állnak, amelyek szerepe a betegek aktuális problémáinak a feltárása. A szerző által gyűjtött hangfelvételek alapján 76 – gyógytornászok és betegeik közötti első találkozás alkalmával elhangzó – nyitókérdés leíró elemzése történik. Az elemzés eredményeképpen a NYK-ek 4 kategóriája került meghatározásra, továbbá 6 nyelvi jellegzetesség vizsgálata történt minden egyes NYK esetében. Az elemzés eredményeit összefoglalva felmerül annak a lehetősége, hogy jellegzetességeiknél fogva a gyógytornászok NYK-ei egy formális-intézményi kontextust hívhatnak elő, mely befolyásolhatja, illetve korlátozhatja a betegek válaszadási mintázatait. ---------------------------------- The present study focuses on physiotherapists’ (PT) opening questions (OpQ), whose role is to explore patients’ current problems. Based on audio recordings collected by the author, the study analyses 76 OpQs that were uttered by physiotherapists during their first encounters with patients. The descriptive analysis yielded 4 categories of OpQs, furthermore, 6 additional linguistic features were examined in each of the OpQs. Summarizing the results of the analysis raises the possibility that the characteristics of PTs’ OpQs evoke a formal-institutional context, which may in turn influence or constrain patients’ response patterns.