Eko-Anksiyetenin Dijital İzleri: Marmara Denizi’ndeki Müsilaj Krizi Üzerine Netnografik Bir Analiz - Mehmet Emin Satır (Yeni Medya)
İnsan ve doğa arasındaki ilişkinin tarihsel seyrine bakıldığında belli başlı dönemlerde ciddi kırılmaların meydana geldiği görülmektedir. Tarım Devrimi ve Sanayi Devrimi gibi makro ölçekli gelişmeler, insanın doğa üzerindeki etkisini arttırmıştır. Bu artışa paralel olarak yükselen ekolojik felaketlerin arka planında da antropojenik temelli etkiler son derece önemli rol oynamaktadır. Ekolojik felaketlere yönelik bireylerin hissetmiş olduğu bir tür endişe, korku ve suçluluk olarak nitelendirilen eko-anksiyete birçok ekolojik kriz anında kamuoyunda belirginlik kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, 2021 yılında Marmara Deniz’inde meydana gelen müsilaj krizini eko-anksiyete kavramı çerçevesinde inceleyerek müsilaj,eko-anksiyete ve yeni medya arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Çalışmada netnografi yöntemi kullanılmış ve Marmara Denizi’ndeki müsilaj krizine dair YouTube’da yayımlanan ve bu konu hakkında en çok izleme oranına sahip olan iki video-habere yapılan kullanıcı yorumları, eko-anksiyete çerçevesinde analiz edilmiştir. Çalışma bulgularında da görüldüğü üzere insanlar, dijital ortamlarda başta korku ve suçluluk olmak üzere endişe, belirsizlik ve keder gibi duygularla ekolojik anksiyetelerini dışa vurmaktadırlar.