Методологічні аспекти обґрунтування системи показників ефективності перспективного зенітного ракетного комплексу дальньої дії методами імітаційного моделювання бойових дій - В. В. Лук’янчук; І. М. Ніколаєв; М. П. Долина; А. О. Пономарьов; В. О. Служенко (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
В статті запропонований методологічний підхід до обґрунтування системи показників ефективності перспективного зенітного ракетного комплексу дальньої дії з використанням системи імітаційного моделювання бойових дій. Для цього використовується багаторівнева процедура зовнішнього проектування, яка передбачає визначення ієрархічної системи показників перспективного зенітного ракетного комплексу дальньої дії та їх зв’язок з основними тактико-технічними характеристиками комплексу і його складових частин. Показано, що для оцінювання ефективності зенітного ракетного комплексу доцільно використовувати ієрархічну систему показників, центральне місце якої займає сукупність показників його основних бойових можливостей. На верхньому рівні ієрархії знаходяться інтегровані показники –  коефіцієнти бойового потенціалу та його технічного рівня. На нижньому рівні – основні тактико-технічні характеристики бойових і технічних засобів перспективного комплексу, які визначають його бойові властивості щодо боротьби з засобами ракетного нападу. Показано, що для обґрунтування системи показників ефективності необхідно мати сукупність моделей бойового застосування перспективного зенітного ракетного комплексу дальньої дії в очікуваних умовах оперативно-тактичної обстановки. Викладена процедура рішення задачі обґрунтування показників ефективності перспективного зенітного ракетного комплексу дальньої дії за результатами моделювання бойових дій при альтернативних варіантах складу його бойових засобів.