TÜRKİYE DIŞ TİCARETİNİN LOJİSTİK PERFORMANS ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ - Kevser Meşin; Fatih Cura (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Amaç – Uluslararası ticaret ortamında Türkiye’nin lojistik performansını, dış ticaret verilerini nasıl etkilediği aynı zamanda ihracat ve ithalat rakamlarının yıllar bazlı değişimini ortaya koymaktadır. Yöntem – Çalışmada kullanılan yöntem ihracat, ithalat verileri ile 160 ülkenin lojistik performans endeksinin rakamları üstüne tanımlayıcı testler yapılmış, daha sonra korelasyon ve regresyon analizleri yapılarak aralarındaki ilişki incelenmiştir. Bulgular – Çalışmanın amacı doğrultusunda yapılan analizler neticesinde ihracat ve ithalat performansı ülkelerin gelişmişlik düzeyine doğrudan etkisi olduğu ve bunun sonucunda lojistik performans ve alt bileşenlerinin üzerinde doğru orantılı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sonuç – Çalışmanın sonucunda ülkelerin gelişim performansı ile lojistik performansları arasında pozitif yönlü bir paralellik tespit edilmiştir. Ayrıca lojistik performans gelişiminde dış ticaret hacminin etkilediği anlaşılmaktadır.