بررسی تأثیر کلاس درس معکوس بر پیشرفت خواندن و خودکارآمدی زبان‌آموزان - جلیل فتحی; سید جمال بارخدا (پژوهش‌های زبان‌شناختی در زبان‌های خارجی)
پژوهش‌های بسیاری در رابطه با آموزش زبان‌های خارجی انجام‌شده است که حکایت از اثربخشی آموزش‌های معکوس در بهبود نتایج عملکرد زبانی دانش‌آموزان دارد. بااین‌وجود، تعداد کمی از مطالعات به بررسی تأثیر آموزش معکوس بر درک مطلب در زبان دوم پرداخته‌اند. هدف این مطالعه بررسی تأثیر کلاس درس معکوس بر پیشرفت درک مطلب و خودکارآمدی زبان‌آموزان در مدارس ایرانی است. برای این منظور، نمونه‌ای متشکل از 48 زبان‌آموز ایرانی موردنظر قرارگرفته و به‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (25 نفر ) و کنترل (23 نفر) موردبررسی قرارگرفته‌اند. پژوهش حاضر با روش شبه آزمایشی به انجام رسیده است؛ به این صورت که آزمودنی‌ها در گروه آزمایش آموزش‌های معکوس را دریافت نموده و در گروه کنترل با شیوه‌های معمول به مدت سه ماه مورد آموزش قرار گرفتند. در راستای جمع‌آوری داده‌های پژوهش از دو پرسشنامه‌ی استاندارد پرسشنامه‌ی مقدماتی انگلیسی کمبریج (CPET) و پرسشنامه‌ی خودکارآمدی خواندن (RSEQ) استفاده گردیده که روایی آن‌ها با استفاده ازنظر متخصصان مربوطه تائید گردید و پایایی دو آزمون نیز با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ به ترتیب0.84 و... به‌دست‌آمده‌اند. نتایج پژوهش نشان داد تفاوت معنی‌داری بین استفاده از دو روش نام‌برده در پژوهش وجود دارد به این معنی که فراگیران گروه آزمایش ازلحاظ پیشرفت خواندن زبان دوم و خودکارآمدی خواندن به‌طور معناداری بهتر از گروه کنترل عمل می‌کنند. به‌طورکلی ، می‌توان نتیجه گرفت که مدرسان زبان‌های خارجی می‌توانند شیوه آموزش معکوس را در کلاس‌های خواندن بگنجانند تا به زبان‌آموزان کمک کرده تا اعتمادبه‌نفس و خودکارآمدی بیش‌تری را برای انجام مؤثرتر فعالیت‌های مربوط به درک مطلب از خود نشان دهند.