YEREL İDARELERDE KAMU PERSONELİNİN PERFORMANS YÖNETİMİNE YAKLAŞIMI: KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖRNEĞİ - Melikenur Midilli Soran; Demokaan Demirel (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Kamu yönetimi vatandaş taleplerine duyarlı olmak, hizmet sunumunda niteliği artırmak durumundadır. Yerel yönetimler halka en yakın demokratik birimlerdir. Türkiye’de yerel yönetimlerin, özellikle de metropoliten belediyelerin sundukları hizmetin çeşitliliği ve hizmet sunulan alanın büyüklüğü dikkate alındığında maliyet-fayda analizi yapmaları elzemdir. Performans yönetim yerel ölçekteki hizmetlerin vatandaş taleplerine uygunluğunu değerlendirerek ekonomik rasyonalite mantığını kamu yönetiminde geçerli kılmaktadır. Performans yönetiminin başarılı biçimde uygulanabilmesi yerelde istihdam edilen kamu personelinin niteliğine de bağlıdır. Bu çalışma yerel kamu personelinin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi örneğinde performans yönetimine yaklaşımı ortaya koyma amacındadır. Çalışma metodolojik olarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan basit örnekleme yöntemiyle seçilen 350 memura uygulanmıştır. İstatistiki veriler tek yönlü ANOVA, tek yönlü regresyon, Pearson korelasyonu, standart sapma ve ortak frekans yöntemleriyle analiz edilmiştir. Ulaşılan sonuçlara göre, genel olarak yerel kamu personeli performans ölçüm uygulamalarına sıcak bakmaktadır. Bunun için uzman personel istihdamı ile değişim sürecini başlatacak hizmet içi eğitim programlarına ihtiyaç vardır. Performans değerlendirmelerinin çoğulcu bir perspektife dayandırılması, görevde yükselme, ücretlendirme, ödül ve disiplin uygulamalarında dikkate alınması gerekli görülmektedir. Yerel düzeydeki katılımcı ve demokratik uygulamaların performans sonuçlarına olumlu yansıyacağı düşünülmektedir.