Arhivska građa Rovinjskog kaptola - Ivan Grah (Vjesnik Istarskog Arhiva)
Kolegijalni kaptol u Rovinju crkvena je institucija koja datira najvjerojatnije iz ranokršćanskih vremena. Arhivalije u kontinuitetu obuhvaćaju razdoblje od sredine XVI. st. do 1945. g. (dio još starije građe sačuvao se u prijepisu), a predstavljaju najbogatiji i najvredniji crkveni arhiv u Istri osim biskupijskog arhiva u Poreču. Ovdje se donosi sumarni inventar Kaptola i kolegijalne crkve sv. Eufemije.