Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi: Yeşil alan yatırımları ile satın alma ve birleşmelerin karşılaştırması - Ekrem Erdem; Güneş Nehir Şişeci (Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ev sahibi ülke ekonomisine etkilerinin çok çeşitli faktörlere göre farklılık gösterdiği bilinmektedir. Bu faktörleri ele alan birçok çalışma bulunmasına rağmen, literatürde söz konusu etkiler üzerine fikir birliği bulunmamaktadır. Bu çalışmada, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisinin farklılaşmasında rol oynadığı düşünülen faktörlerden yatırımın ev sahibi ülkeye giriş şekli ele alınmakta, doğrudan yatırımlar yeşil alan yatırımları ile satın alma ve birleşmeler itibariyle incelenmektedir. Çalışmada, doğrudan yatırımların ülkeye giriş şeklinin önemini tespit etmek üzere 2003-2021 döneminde en fazla doğrudan yabancı sermaye yatırımı girişine sahip 15 ülke incelenmiştir. Yürütülen analizlerle sınır ötesi yeşil alan yatırımları ve şirketler arası birleşme ve satın alma işlemlerinin ev sahibi ülkelerin ekonomisi üzerindeki etkilerinin farklılaştığı ortaya konulmaktadır. Elde edilen bulgulara göre, yeşil alan yatırımlarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi istatistiki olarak anlamlı ve pozitif yönde iken, satın alma ve birleşmeler ekonomik büyüme üzerinde anlamlı etki taşımamaktadır.