Beyazlatmanın Diş ve Çevre Dokularda Yaratabileceği Yan Etkiler - Ayşe Diljin Keçeci; Öznur Küçük (Selcuk Dental Journal)
İnsanların diş beyazlatmaya olan ilgisi son yıllarda artmaktadır. Diş beyazlatma, restoratif tedavi seçenekleriyle karşılaştırıldığında en konservatif tedavi yöntemidir. Diş beyazlatmanın mekanizması hidrojen peroksitin parçalanmasından sonra serbest oksijenin açığa çıktığı redoks reaksiyonuna bağlıdır. Beyazlatmanın yan etkisi; dental dokunun elastik modülünü ve mikrosertliğini modifiye etmesi olabilir. Bu değişimler doku morfolojisinin değişimi ve dentindeki organik komponentlerin redüksiyonuna bağlı olabilir ve beyazlatılmış dişlerin fraktür direncini etkileyebilir. Endodontik tedavi gören dişlerde bu durum diş yapısının zayıflaması nedeni ile daha kritik olabilir. Beyazlatma tedavisinde en fazla görülen yan etki hassasiyettir. HP termal aktivasyon ile kombine kullanıldığında beyazlatmadan sonra daha fazla hassasiyet oluşur. 5,5 C'lik bir intrapulpal sıcaklık artışı günümüzde geri dönüşü olmayan pulpa hasarından kaçınmak için aşılmaması gereken eşik değeri olarak kabul edilmektedir. Bu derlemenin amacı, beyazlatıcı ajanların mine üzerindeki etkileri ve beyazlatma tedavilerinin yan etkileri değerlendirmektir.