ÖĞRENCİ SEÇME SINAVINA (ÖSS) GİRECEK ÖĞRENCİLERİN MATEMATİK İLGİSİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA - Hasan Aksu (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmanın amacı öğrencilerin ebeveynlerinin öğrenim düzeyleri, gelir düzeyleri, cinsiyetleri ve ÖSS sınavına girdikleri alanlarla matematik ilgisi arasındaki ilişkileri belirlemektir. Bu amaçla, içerisinde matematikten hoşlanma, matematiği tercih etme, matematiğe yönelme ve iç uyarıcı olarak öğretmen alt boyutlarla ilgili ifadelerin yer aldığı toplam 22 madde içeren beşli likert tipi matematik ilgi ölçeği geliştirilmiştir. Matematik ilgi ölçeği sadece ÖSS sınavına girecek öğrencilerden oluşan toplam 300 öğrenciye uygulanmıştır. Bu araştırmadan elde edilen bulgulara göre kız ve erkek öğrenciler arasında, öğrencilerin ÖSS’ye giriş alanlarına göre, anne ve babalarının öğrenim durumları arasında matematik ilgisi ile ilgili anlamlı bir farklılık ortaya çıkmamıştır. Fakat, araştırmadan elde edilen bulgular gelir düzeyi ile eğitim beklentisi arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. Ailelerinin aylık geliri orta düzeyde olan öğrencilerin ailelerinin aylık geliri düşük ve yüksek olan öğrencilere oranla matematik ilgisinin daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar dahilinde bazı önerilerde bulunulmuştur.