Stor suksess gjennom små, intelligente feil - Svein S. Andersen (Tidsskrift for Samfunnsforskning)
STOR SUKSESS GJENNOM SMÅ, INTELLIGENTE FEIL: ERFARINGSBASERT KUNNSKAPSUTVIKLING I TOPPIDRETTEN Svein S. Andersen Hvorfor har norsk toppidrett hatt så stor suksess sammenlignet med våre naboland? Det er flere grunner til dette. Denne studien fokuserer på hvordan Olympiatoppens ledelses- og organisasjonstenkning understøtter en læringsmodell som utnytter læringspotensialet i de mange små feil som er uunngåelig i løpende erfaringsbasert utviklingsarbeid. Når slike avvik bevisst utnyttes i lys av klare forventninger, blir de ikke bare feil, men intelligente feil. Slik tenkning står sentralt i all toppidrett. Internasjonalt skiller norsk toppidrett seg ut ved en samlende organisering på tvers av idretter. Olympiatoppen søker å utnytte rikdommen i kunnskap og erfaring i et komplekst samspill med ulike idretter. Hypotesen er at organisasjons- og ledelsesmodellen i norsk toppidrett styrker en strategi for å utnytte læringspotensialet i små feil. Det synes å være en vesentlig forklaring på norsk toppidretts langvarige suksess. Erfaringsbasert læring spiller en sentral rolle i alle typer organisasjoner. Studien bidrar til generelle innsikter om hvordan mekanismer for læring kan knyttes til trekk ved såkalte påpasselige (mindful) organisasjoner. Det er organisasjoner som lykkes med å håndtere usikker teknologi og intens konkurranse gjennom kvalitetssikring av egen læring og utvikling. Innsikter om slike påpasselige organisasjoner har stor relevans for alle organisasjoner som tilstreber kontinuerlig utvikling.