Bazı Yerel Çerezlik Ayçiçeği (Helianthus annuus L.) Populasyonlarında Verim ve Verim Öğelerinin Belirlenmesi - Levent YAZİCİ (ISPEC Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışmada, Türkiye’nin farklı bölgelerinden toplanan bazı yerel çerezlik ayçiçeği popülasyonların Tokat ekolojik koşullarında verim ve verim unsurlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma Tokat-Kazova ekolojik koşullarında dikdörtgen latis deneme desenine” göre, 3 tekerrürlü olarak,  2 yıl süre ile yürütülmüştür. Araştırmada bitki boyu, tabla çapı, tane eni, tane boyu, 1000 tane ağırlığı ve tohum verimi incelenmiştir. Projede materyal olarak ülkemizin farklı bölgelerinden toplanmış, 20 adet çerezlik ayçiçeği yerel populasyonu ile standart olarak iki adet tescilli çeşit kullanılmıştır. İki yılın ortalama sonuçlarına göre; bitki boyu değerleri 154.3-265.4 cm arasında, tabla çapı 17.0-22.2 cm, tane eni 7.9-9.6 mm, tane boyu 20.4-25.9 mm,  1000 tane ağırlığı 122.2-167.1 g ve tohum verimi 180.4-474.0 kg/da arasında değişmiştir. Araştırmada incelenen özellikler birlikte değerlendirildiğinde 16, 3, 10, 13 ve 14 no’lu populasyonların ön plana çıktığı görülmüştür.