Türkçe ve Türk Kültürü Dersine Dair İhtiyaç Analizi - Özay Karadağ; Bayram Baş (Sakarya University Journal of Education)
Bu araştırmanın amacı, 2018 yılında Türkçe ve Türk Kültürü dersineyönelik hazırlanan öğretim programının ve 2019 yılında üretilen derskitaplarının hazırlanma gerekçesi olan ihtiyaç analizi raporunun nitel sürecineait temel bulgu ve sonuçlarını ortaya koymaktır. Açıklayıcı durum çalışmasıekseninde iç içe geçmiş çoklu durum deseni ile gerçekleştirilen araştırmanınçalışma grubunu İsviçre, Fransa ve Almanya’dan seçilen 36 Türkçe ve TürkKültürü dersi öğretmeni, 36 Türkçe ve Türk Kültürü dersi öğrencisi ve bu dersialan öğrencilerin velisi olan 36 kişi olmak üzere toplam 108 kişioluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak açık uçlu sorulardanoluşan, çoklu ve bireysel tartışma ortamına zemin hazırlayan yarıyapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Öğretmen, öğrenci ve veli olmaküzere 3 ana kategorinin her birine uygun olarak 3 farklı veri toplama aracıgeliştirilmiştir. Açık uçlu soruların yorumlanması sürecinde endüktif(inductive) betimsel analiz, içerik analizi ve sürekli karşılaştırma tekniği(constant comparison) kullanılmıştır. Bu çalışmada inandırıcılık,aktarılabilirlik, tutarlılık, teyit edilebilirlik olmak üzere dört temel dış vegeçerlik unsurlarına, aynı zamanda tüm etik ilke ve süreçlere tamamenuyulmuştur. Çalışma grubunun seçiminde ve odak grup görüşmelerinde çeşitliliğegidilerek üçgenleme sağlanmıştır. Bulgular; mevcut Türkçe ve Türk kültürü dersikitabının kullanım durumu, Türkçe ve Türk kültürü dersi kitaplarınınkullanılmama nedenleri, Türkçe ve Türk kültürü dersi öğretim programına ilişkinmevcut durum, ilke niteliğindeki beklentiler ve öneriler, Türkçe ve Türkkültürü ders ve çalışma kitaplarına ilişkin beklentiler ve öneriler, Türkçe veTürk kültürü dersinin verimliğini artırmaya yönelik diğer önerilerdoğrultusunda yapılandırılmıştır. Sonuç olarak hâlihazırda yayımda olan Türkçeve Türk Kültürü dersi öğretim programı ve ders materyallerinin yenilenmegerekçeleri ortaya konmuştur.