ФОТОСИНТЕТИЧНА І НАСІННЄВА ПРОДУКТИВНІСТЬ ЛЮПИНУ БІЛОГО ЗАЛЕЖНО ВІД ІНОКУЛЯЦІЇ А СТИМУЛЯТОРУ РОСТУ В УМОВАХ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Г.В. Панцирева (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Дослідження присвячене впливу застосування інокуляції насіння та стимулятору росту на формування фотосинтетичної та насіннєвої продуктивності люпину білого сортів Вересневий та Макарівський. Розроблено фізіологічно обґрунтовані регламенти по застосуванню бактеріольного препарату та стимулятору у передпосівну обробку та при обприскуванні посівів люпину білого. Відмічено, що на варіантах, де сформовані максимальні показники фотосинтетичної продуктивності, зокрема накопичення сухої речовини, фотосинтетичний потенціал, вміст хлорофілів а+б, спостерігається і максимальна врожайність насіння люпину білого. Так, найвищий урожай насіння сорту Вересневий (3,61 т/га) та сорту Макарівський (3,23 т/га) одержали при обробці насіння бактеріальним препаратом Ризогумін та стимулятором росту Емістим С у поєднанні із двома обприскуваннями посівів стимулятором росту Емістим С.