Razvoj arhivske službe na području Istre, Rijeke i Zadra (˝Sjedinjene općine˝) - Petar Strčić (Vjesnik Istarskog Arhiva)
U ovome radu dat je povijesni pregled razvoja arhivske službe u sjedinjenim područjima Hrvatske i Slovenije počevši od odredbi u statutima pojedinih istarskih komuna sve do poslijeratnog razdoblja kada se u Kopru, Rijeci, Pazinu i Zadru konstituiraju regionalni arhivi suvremenog stručnog znanstvenog i organizacijskog oblika.