Türkiye'de Bir Çocuk Acil Servisindeki COVID-19 Tanılı Çocukların Klinik Özellikleri - Derya Kılınç; Seda Çağlar (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş: Dünyada pandemiye yol açan COVID-19 hastalığının klinik özelliklerinin anlaşılması, hastalığın kontrol altına alınması açısından önemlidir.Amaç: Çalışma çocuk acil servisine başvuran COVID-19 tanılı hastaların klinik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapıldı.Yöntem: Retrospektif tipteki araştırmanın evrenini 11 Mart 2020 - 1 Temmuz 2020 tarihleri arasında, İstanbul’daki bir hastanenin çocuk acil servisine COVID-19 şüphesi ile başvuran hastalar (N = 183), örneklemini ise Polymerase Chain Reaction test sonucu pozitif çıkan 1 ay-18 yaş arasındaki tüm çocuklar (n = 30) oluşturdu. Verilerin analizinde, tanımlayıcı istatistiksel yöntemler kullanıldı.Bulgular: Araştırmanın yapıldığı çocuk acil servisine COVID-19 şüphesi ile 183 hastanın başvurduğu, bu hastaların %16,39'unun (n = 30) Polymerase Chain Reaction testi sonucunun pozitif olduğu belirlendi. Polymerase Chain Reaction test sonucu pozitif olan çocukların %50'sinin erkek, %50’sinin kız, yaş ortalamalarının 7,2 ± 5,41 yıl (Minimum-Maksimum: 53 gün-17 yaş) olduğu, %96,7’sinin ailesinde de pozitif vaka bulunduğu belirlendi. Çocukların klinik belirtileri ateş (%53,3), öksürük (%36,7), halsizlik (%30), baş ağrısı (%13,3), tat duyusu kaybı (%10) idi. Klinik belirtiler asemptomatik (%16,7), hafif (%70) veorta (%13,3) şiddette idi.Sonuç: Çocuklarda COVID-19 tanısı alma sıklığının düşük olduğu, hastalığın hafif bulgular ile seyrettiği, en sık görülen bulguların ateş ve öksürük olduğu belirlendi.