Erkek Maratoncularda Sosyal Çevre ve Ekonomik Durumun Spora Yönelmeye Etkisi - Mehibe Akandere; Gülsüm Baştuğ; Zekeriya Akdoğan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışma erkek maratoncularda sosyal çevre ve ekonomik durumlarının spora yönelmeye etkisinin olup olmadığınıbelirlemek amacıile yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye’de elit düzeyde spor yapan erkek maratoncular oluşturmaktadır. Anket formu, elit 40 sporcuya milli takım kamplarında ve yarışmalarda yüz yüze görüşülerek uygulanmıştır. Araştırmada istatistiksel teknikler olarak; frekans, yüzde dağılımıve X2teknikleri kullanılmıştır. Sonuç olarak; araştırmaya katılan sporcuların, spora yönelme, başlama ve devam ettirme sürecinde sosyal çevreden etkilendikleri görülmüştür. Ekonomik durum vegelirlerdeki farklılaşma ile gelir düzeyi arasında bir ilişki söz konusudur. Özellikle alt gelir grubundaki sporcuların uluslar arasıyarışlarda derece alamadıklarıtespit edilmiştir. Herhangi bir meslekle uğraşmayan sadece meslekleri sporcu olanların uluslararasıyarışmalarda daha başarılıolduklarıgörülmüştür. Bunun neticesinde sporcuların ekonomik durumlarıperformanslarına etki eden önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmasıanlamlıdır. Sporun toplum içinde yaygın hale getirilmesi ve belli başlısporlar futbol, basketbol, voleybol gibi dışında da elit sporculara daha fazla maddi kaynak sağlanması, atletizm branşına çocuk ve gençlerin yönlendirilmesi için elit sporcuların model olarak gösterilmesi, tanıtılmasıönerilebilir.