Кодифікації військового законодавства України та Італійської Республіки: компаративістсько-правовий аналіз - V. M. Panko (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті досліджуються актуальні проблеми кодифікації військового законодавства України та Італійської Республіки на підставі проведеного компаративісько-правового аналізу правових приписів кодифікаційних актів військових законодавств двох держав. Висвітлюються актуальні проблеми правового регулювання українського військового законодавства, яке складається з більше 950 нормативно-правових актів. Наводиться авторське визначення поняття “кодифікація військового законодавства України”. Підкреслюється важливість перегляду правових актів, закріплених у понад 40 законах України, які складають основу військового законодавства України, у тому числі у чотирьох кодифікованих актів військового законодавства України (Статутах Збройних Сил України). У статті досліджуються особливості проведеної кодифікації військового законодавства у Італійській Республіці, яка була завершена у 2010 р. у зв’язку з прийняттям Військового кодексу Італійської Республіки. Особлива увага приділяється компаративісько-правовому аналізу правових норм, закріплених у дев’яти книгах Військового кодексу Італійської Республіки, із правовими нормами, які містяться у законодавчих актах України. Висвітлюються концептуальні засади кодифікації військових законодавств двох країн. Висвітлюються проблемні аспекти кодифікації військового законодавства України та пропонуються шляхи його розвитку.