Palyatif Bakım Ünitesindeki Hastalara Bakım Veren Aile Üyelerinin Bakım Yükü ile Bakım ve Tedavi Sürecine İlişkin Gereksinimlerinin Belirlenmesi - Sonay Bilgin; Selen Özdemir (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş: Palyatif bakım dünyada ve ülkemizde yeni bir disiplin olup gelişmeye devam etmektedir. Palyatif bakım ünitelerindeki hasta yakınlarının gereksinimleri göz önünde bulundurulmalı ve giderilmelidir. Amaç: Bu çalışmada, palyatif bakım ünitesinde yatmakta olan hastaların bakım verici rolünü üstlenen aile üyelerinin gereksinimlerinin ve bakım verme yüklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Kesitsel tipteki bu çalışma, Türkiye’de bulunan bir eğitim ve araştırma hastanesinin palyatif bakım ünitesinde yatmakta olan 100 hastanın yakını ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın verileri; Hasta ve Yakını Tanılama Formu, Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeği ve Aile İhtiyaçları Ölçeği kullanılarak toplanmıştır.Bulgular: Çalışmaya katılan hasta yakınlarının Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeği toplam puan ortalamaları 38,56 ± 6,47, önem alt boyutu puan ortalamaları 83,57 ± 6,82, karşılanma alt boyutu puan ortalamaları ise 38,34 ± 5,39 olarak bulunmuştur. Bakım verme süresi arttıkça hasta yakınlarının bakım verme yükü arterken, bakım verme süresi azaldıkça hasta yakınlarının önem ve karşılanma alt boyutu puan ortalamalarının arttığı belirlenmiştir. Hasta yakınlarına uygulanan Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeği’nin toplam puan ortalaması ile önem ve karşılanma alt boyut puanları arasında istatistiksel anlam saptanmamıştır (p gt; 0.05). Sonuç: Araştırmaya katılan hasta yakınlarının bakım verme yükünün orta derecede olduğu, bakım verme yükleri arttıkça önem ve karşılanma düzeylerinin arttığı; bakım verme yükünün aile ihtiyaçlarını etkilemediği belirlenmiştir