Mahfuzat: Müslümanların Gazİ Coğrafyası: Patanİ - Mehmet Mahfuz Söylemez (Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi)
Batısında Burma; doğusunda Kamboçya, kuzeyinde Laos ve güneyindeMalezya bulunan Tayland, bir uzak Doğu Asya ülkesi olup, adı sömürgesiolduğu İngiltere tarafından konmuştur. Ülkenin adı Tay ırkına ait topraklaranlamına gelmektedir. Eski adı Siyam olan bu ülke, çoğunlukla Tayırkına mensup insanların yaşadığı bir yer olsa da kendilerinin dışındaMalay ve Çinlileri de barındırmaktadır. Tay halkı Budist; Malaylar, Müslüman;Çinliler ise Budist ve Konfüçyanistir. Keza ülkede az sayıda Sih,Animist, Hindu ve Hristiyan da bulunmaktadır. Hristiyanların çoğunu Avrupakökenli insanlar teşkil etmektedir. Bu coğrafyanın yerli halklarındanbiri olan Malayların tamamına yakını Müslüman olup içlerinde Budistbulunmamaktadır. Tayland’ın Çinli nüfusu daha çok Bangkok ile ülkeninkuzey bölgelerinde yaşamaktadır. Bangkok’ta bunlara ait olan ve adına“Chine Town” yani Çin mahallesi denilen bir mahalle de mevcuttur. ÇinlilerTayland’ın kuşkusuz en etkili kitlesini oluşturmaktadır. Çoğunluklaticaretle uğraşmakta, ülkenin elit grubunu teşkil etmektedirler. Kaldı kiÇin devletinin de yörede önemli bir etkisi mevcuttur. Çin bu diasporayıda kendi lehine kullanmakta; onlar aracılığıyla yörede etkisini genişletmekte,Tayland’ı önemli bir pazar haline getirmektedir. Nüfusu yaklaşıkyetmiş milyon civarında olan Tayland’ın yüzde onunu Müslümanlar teşkiletmektedir.