1730 Patrona İsyânı İle İlgili Kısa Kroniklerden Rūz-nāme Yazarı “Aḥmed” Kimdir? - Hakan Yılmaz (Skad)
Osmanlı tarihinin şâhid olduğu en büyük isyanlardan biri olan 1730 Patronaisyanı hakkında resmî tarih yazımının yer vermediği ve vermesinin beklenemeyeceğien önemli ayrıntılar, isyanın görgü tanıkları tarafından kalemealınmış çağdaş kısa kroniklerde yer almaktadır. Bu konuda, özellikle son yıllardabilinmeyen yeni kroniklerin ortaya çıkması, bize vak‘ayı oldukça farklıyönlerden değerlendirebilme imkânı sağlamıştır.Bu makalede, isyanla ilgili bu yeni kısa kroniklerden biri olan Rūz-nāme’ninkimliği meçhûl yazarı “Ahmed”in kim olduğu, eserin fiziksel özellikleri vedevrin diğer kaynaklarındaki ipuçları ışığında tespit edilmeye çalışılacaktır.