„Metropolis” (Fragment) - Thea von Harbou (Kwartalnik Filmowy)
Fragment słynnej powieści, na podstawie której powstał równie słynny film. Jest on tutaj prezentowany nie tylko jako niezbędne uzupełnienie tematu „Sztucznego człowieka”, ale także jako dokument epoki (zapomniany oryginalny przekład Witolda Zechentera sprzed ponad 70 lat).