Di-(2-etilhekzil) Ftalat (DEHP) Kaynaklı Testis Toksisitesine karşı Hesperedinin Etkilerinin İncelenmesi - Ömercan Alat; Tuba Doğan (Laboratuvar Hayvanları Bilimi ve Uygulamaları Dergisi)
Ftalatlar, plastiklerdeki esneklikleri nedeniyle yaygın olarak plastikleştirici olarak kullanılan sentetik kimyasallardır. İnsan popülasyonları ftalatlara doğrudan temas veya çevresel kirlenme yoluyla maruz kalabilir. Çoğu çalışma ftalatların üreme sistemi üzerindeki etkilerine odaklanmış ve bu bileşikleri endokrin bozucular olarak sınıflandırmıştır. Bu çalışmada, di-(2-etilhekzil) ftalat (DEHP) tarafından fare testisinde indüklenen olası oksidatif hasarı araştırmayı ve hesperedinin (HES) düzenleyici etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. Bu amaçla, 24 erkek rat 4 deney grubuna ayrıldı. Grup I kontrol, Grup II HES 200 mg/kg, Grup III DEHP (1 g/kg), ve Grup V DEHP+HES 200 olarak tedavi edildi. Bütün uygulamalar oral olarak uygulandı. Ratlarda malondialdehit (MDA) seviyesi, İleri Oksidasyon Protein Ürünleri (AOPP), glutatyon seviyesi (GSH), glutatyon peroksidaz (GPx), süperoksit dismutaz (SOD) ve katalaz (KAT) aktiviteleri belirlendi. Bulgularımız DEHP’nin MDA düzeylerini önemli oranda arttırdığını bunun yanında GSH seviyesi, GPx, SOD ve KAT aktivitelerinde önemli oranda azalma olduğunu tespit ettik. İlginç olarak HES ile tedavi sonucu MDA seviyeleri azalmış, GSH ve antioksidan enzim aktiviteleri artmıştır. Sonuç olarak, DEHP, en azından kısmen oksidatif stres indüksiyonu yoluyla sıçanlarda testis fonksiyonunu bozar. Öte yandan, HES, DEHP tarafından indüklenen testis toksisitesi üzerinde potansiyel koruyucu etkiler sergiler.