Енергетична безпека як чинник національної стійкості: європейський та міжнародний правовий контекст - Ye. Bondarenko (Аналітично-порівняльне правознавство)
У статті досліджується правове регулювання енергетичної безпеки України в умовах міжнародної співпраці та європейської інтеграції, що набуває особливої актуальності на тлі повномасштабної збройної агресії з боку російської федерації. Авторка аналізує сучасні виклики у сфері енергетичної безпеки, зокрема цілеспрямовані атаки на критичну інфраструктуру, які мають ознаки порушення міжнародного гуманітарного права, та підкреслює стійкість української енергетичної системи в умовах війни. Увагу приділено стратегічним документам, зокрема Енергетичній стратегії України до 2050 року та Національному плану з енергетики та клімату до 2030 року, які передбачають розвиток відновлюваних джерел енергії, децентралізацію енергетичного сектору та досягнення кліматичної нейтральності.