کاربردهای متنوع چاپگرهای جوهرافشان DOD به عنوان ابزار تولید - محمد مومنی‌نسب; سید منصور بیدکی (مطالعات در دنیای رنگ)
چاپ جوهرافشان به‌دلیل قابلیت پاشش جوهر بر دامنه وسیعی از مواد، مانند فلزات، سرامیک‌ها و پلیمرها از قابلیت‌های زیادی در تولید محصولات مختلف برخوردار است. امکان استحصال مواد بر روی زیر لایه‌های حساس، ارائه حداکثر وضوح dpi 4800×1200 و کوچک‌ترین حجم قطره پرتابی تا یک پیکولیتر در چاپ جوهرافشان میسر می‌باشد. فناوری جوهرافشانی اگر چه اولین بار برای چاپ متن و عکس بر کاغذ به کارگرفته شد ولی امروزه این فناوری حتی در تولید نمونه بافت‌های بدن با استفاده از سلول‌های زنده و یا ساخت حسگرها با استفاده از جوهرهای بیولوژیکی و رسانا به کارگرفته شده است. کاربرد این روش به دلیل سرعت، انعطاف، تمیزی و غیره در تولید ادوات و قطعات الکترونیکی که با نام الکترونیک چاپی شناخته می‌شود رو به رشد است. در این مقاله مروری، ضمن معرفی فناوری جوهرافشانی و سازوکارهای مربوطه، قابلیت‌ها و کاربردهای مختلف آن در نساجی، بیولوژی، حسگرها و بخصوص در الکترونیک و اجزاء میکرو مورد بررسی قرار می‌گیرد.