Wydział Archiwum getta łódzkiego a Archiwum Ringelbluma - Jacek Walicki (Zagłada Żydów)
Omówione w artykule organizacje miały za zadanie zachować materiały źródłowe dotyczące losów Żydów podczas wojny oraz przygotować pierwsze opracowania poświęcone temu zagadnieniu. Zadanie to realizowały w sposób zależny od warunków zewnętrznych i różnic metodologicznych.