Kenti İletişimden Okumak: Kentsel İletişim Çalışmalarına Yönelik Bibliyometrik ve Sistematik Literatür Analizi - Meltem Yılmaz Bilecen (İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi)
Bu çalışma iletişim literatüründe etkisi giderek belirginleşmeye başlayan ve Türkiye’de ne Ulakbim Doçentlik Temel Alanlarında ne de Dergipark çalışma alanlarında yer verilmeyen kentsel iletişim alanını tanıtmak, kenti iletişim bağlamında inceleyen çalışmaların bir ortak başlıkta değerlendirilmesini sağlamak ve ileride yapılacak araştırmalara ön ayak olmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu nedenlerle çalışma bibliyometrik ve sistematik literatür analizi olarak tasarlanmıştır.Çalışmada güvenilirlik, yaygınlık ve nitelik gözetilerek Web of Science veri tabanında iletişim temel alanında yer alan çalışmalar incelenmiş ve toplamda 49 çalışmaya ulaşılmıştır. Çalışmalar, ilk önce temel verilere ulaşmak amacıyla Web of Science’ta analiz edilmiş, ardından VOSviewer ile yaygınlık, anahtar kelime, ortak kaynakça ve atıf analizlerine yer verilmiştir. Son olarak makalelerin içeriği ve kullanılan araçlardan çıkan temel veriler ışığında, MAXQDA programı aracılığıyla içerik kodlaması gerçekleştirilmiş, veriler dört temel kategoriye ayrılmış (kenti ele alış biçimi, yöntem, ayrım ve medya incelemesi) her kategori kendi içerisinde kod ve alt kodlara ayrılarak çalışmaların ortak özellikleri ortaya konmuştur.Çalışmanın sonucunda görülmüştür ki kentsel iletişim, kenti çok farklı yönleri ile ele alan, yöntem çeşitliliği olan ve hatta kendine ait yöntem önerisi olan, teorik olarak çok farklı disiplinlerden beslenen, her geçen gün yeni tartışma konularının ortaya çıktığı dinamik bir disiplindir. Amerika ve Avrupa’da önemi giderek artarken Türkiye’de de olguya ilişkin çalışmaların artması ve kentsel iletişim başlığı altında birleşmesi ve iletişim bilimi altında disiplinleşmesi gerekmektedir. Bu gereklilik sadece bilimsel gelişim için değil daha yaşanabilir, sürdürülebilir ya da akıllı kentlerin inşasında iletişimcilerin aktif katılımı sağlamak için de bir zorunluluktur.