Orta Anadolu Koşullarında Çim Alan Tesisinde Yabancı Otlarla Mücadele Olanaklarının Araştırılması - Salih Maden; Murat Ertuğrul Yazgan; A&ccedil -; Iks&ouml -; Sebahat Z; Hayrettin Kendir; E.figen Dilek; Nilg&uuml Karadeniz; L - (Journal of Agricultural Sciences)
Orta Anadolu ko ş ulları nda çim alan tesisinde yabanc ı otlarla mücadele olanaklar ı n ı n araşt ı r ı ld ığı bu çal ışma, 1993-1994 y ı llar ı aras ı nda yürütülmü ştür. Araşt ı rmada yedi farkl ı yabancı ot kontrol yöntemi denenmi ştir. Ara şt ı rma sonuçları na göre; ilkbahar sonu-yaz döneminde yeni çim tesis edilecek alanlarda bulunan yabanc ı otları n mücadelesinde, total sistemik herbisit ve total sistemik herbisit+gübre sterilizasyonu Metil Bromid uygulamas ı n ı n çok etkili olmad ığı saptanm ışt ı r. Bununla birlikte total sistemik herbisit+ç ı kış sonras ı herbisit uygulamas ı n ı n deneme parsellerinde bulunan yabanc ı otları etkilediği belirlenmiştir. Tek başı na gübre sterilizasyonu uygulanan parsellerle kontrol parselleri aras ı nda istatistiki olarak fark görülmemi ştir. Ancak gübre sterilizasyonu+ç ı k ış sonras ı herbisit uygulanan parsellerin kontrol parseliyle farkl ı olduğ u saptanm ışt ı r. Tek başı na ç ı k ış sonras ı herbisit uygulanan parsellerde Agropyron repens tarla ayrığı gibi çok y ı ll ı k yabanc ı otlar hariç, tek y ı ll ı k yabanc ı otlar ı n kontrol alt ı na al ı nd ı ğı ' görülmü ştür. Denemede en etkili sonuç, total sistemik herbisit+gübre sterilizasyonu+ç ı k ış sonras ı herbisit uygulamas ı yap ı lan parsellerden elde edilmi ştir.