ПРОГАЊАЊЕ – КРИВИЧНОПРАВНИ АСПЕКТИ - Марко Соломун (Годишњак Правног факултета у Бањалуци)
Прогањање је ново кривично дјело кривичном законодавству Републике Српске, прописано у Кривичном законику Републике Српске из 2017. године, након усклађивања кривичног законодавства Републике Српске са Конвенцијом о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици (Истанбулска конвенција), коју је ратификовала Босна и Херцеговина. Прогањање је нови термин за друштвено неприхватљиво понашање које је старо колико и човјечанство. У раду су обрађени појам прогањања и законска обиљежја бића кривичног дјела. У раду је приказано и кривично дјело прогањање, како је оно инкриминисано у Кривичном законику Републике Србије.