Дослідження конструктивних особливостей та тактико-технічних характеристик бойових броньованих машин типу MRAP - Грубель М.Г.; Крайник Л.В.; Хоменко В.П. (Системи озброєння і військова техніка)
У статті обґрунтована актуальність дослідження конструктивних особливостей бойових броньованих машин (ББМ) типу MRAP, військово-наукового і науково-технічного супроводження робіт з підвищення захищеності військової автомобільної техніки (ВАТ). Проведено аналіз науково-методичної бази таких робіт, та інформаційних джерел. Розглянуто: основні конструктивні відмінності ББМ щодо забезпечення протимінного захисту; аналіз впливу бронювання ВАТ на тягово-швидкісні властивості ББМ; основні критерії щодо розробки ББМ, які враховують досвід ведення бойових дій, роль і місце у них сучасних ББМ типу MRAP, розроблення концепції виготовлення, компонувальних схем, тактико-технічних характеристик, можливості щодо розвитку ББМ виробничими підрозділами військово-промислового комплексу (ВПК), вітчизняні розробки та досягнення у галузі броньованого захисту легкоброньованих машин (ЛБМ), де проаналізовано методики бронювання, визначено кращі серед них за результатами удосконалення; основні параметри бронекорпусів ББМ типу MRAP та визначено їх класифікацію за масою та габаритами; особливості підходу до забезпечення протимінного захисту ББМ типу MRAP; класифікацію рівнів захисту броні відповідно використовуваних стандартів та їх основні характеристики; основні тактико-технічні характеристики ББМ типу MRAP, їх конструктивні особливості, способи застосування, використовуване озброєння та шляхи їх подальшого вдосконалення та розвитку. Пропонується при розширенні номенклатури ББМ типу MRAP для забезпечення ЗС України, використовувати набутий досвід ПАР, країнами-членами НАТО, Росії, Казахстану для виготовлення нових зразків, що відповідають, з одного боку, вимогам щодо броньованого захисту, тягово-швидкісним властивостям та з іншого – стандартам НАТО, враховуючи вітчизняні наукові розробки та набутий практичний досвід щодо бронювання.