Konkurencyjność rolnictwa w Polsce w ujęciu regionalnym - Anna Nowak (Wieś i Rolnictwo)
Biorąc pod uwagę regionalne zróżnicowanie rolnictwa w Polsce oraz wynikającą z tego potrzebę jego analizy w ramach bardziej jednorodnych jednostek przestrzennych, za cel opracowania przyjęto ocenę konkurencyjności tego sektora w układzie regionalnym na poziomie NUTS 2. W ocenie uwzględniono potencjał konkurencyjności oraz pozycję konkurencyjną rolnictwa w 2010 i 2022 r. W badaniach wykorzystano wielowymiarową analizę danych, która pozwoliła na skonstruowanie miary syntetycznej oraz opracowanie rankingu województw pod względem obu badanych aspektów konkurencyjności. Badania wykazały, że w latach 2010–2022 większe zmiany w rankingu województw nastąpiły w odniesieniu do potencjału konkurencyjności niż do pozycji konkurencyjnej. Województwa, które można nazwać liderami w obu obszarach konkurencyjności, to wielkopolskie i mazowieckie. Z kolei na skrajnym biegunie w stosunku do tych regionów znalazło się rolnictwo podkarpackie, które wypada najsłabiej zarówno pod względem potencjału, jak i pozycji konkurencyjnej. Na uwagę zasługuje wyraźna poprawa konkurencyjności w aspekcie osiąganych wyników w przypadku województw podlaskiego i lubelskiego. Wskazano także regiony, gdzie występuje niepełne wykorzystanie potencjału konkurencyjności. Przykładem jest rolnictwo województwa opolskiego, które w 2022 r. zajęło trzecią lokatę w zakresie potencjału konkurencyjności, ale ósmą pod względem pozycji konkurencyjnej. Sytuacja ta, a także istniejące zróżnicowanie regionalne konkurencyjności rolnictwa, stanowi przesłankę do dywersyfikacji działań wspierających rozwój tego sektora.