YENİLENEBİLİR ENERJİ TÜKETİMİ FİNANSAL GELİŞME İLİŞKİSİ: GELİŞMİŞ ÜLKELER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - Tayfun Yılmaz (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Çalışmanın temel amacı, Hatemi-J (2020) tarafından geliştirilen, asimetrik panel nedensellik testi yardımıyla 1980-2018 örneklem döneminde G7 ülkelerinden oluşan bir panel için finansal gelişme, ekonomik büyüme ve enerji tüketimi arasındaki potansiyel asimetrik etkileşimi test etmektir. Finansal gelişme ve yenilenebilir enerji tüketimi arasında bir Granger nedensellik ilişkisi olmamasına rağmen asimetrik etkiler göz önüne alındığında finansal gelişmeden yenilenebilir enerji tüketimine ve yenilenebilir enerji tüketiminden finansal gelişmeye doğru bir nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Sonuçlar finansal gelişme, yenilenebilir enerji ilişkisinde asimetrik etkileşime işaret etmektedir. Bunlara ek olarak pozitif ve negatif bileşenler dikkate alındığında, yenilenebilir enerji tüketiminden büyümeye doğru bir nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Son olarak büyüme yenilenebilir enerji tüketiminin Granger nedeni olduğu gibi büyümeden yenilenebilir enerji tüketimine hem pozitif hem de negatif bileşenler bazında bir nedensellik ilişkisi söz konusudur.