Vikten av kamratrelationer och en stödjande skolkontext för elevers engagemang i skolan – finlandssvenska grundskoleelevers skolerfarenheter - Marina Palmgren; Arniika Kuusisto; Heidi Harju-Luukkainen; Arto Kallioniemi (Nordisk tidsskrift for utdanning og praksis)
I denna studie undersöks elever som går i grundskolans högre skolstadier, mer specifikt årskurs sju, och deras skolengagemang via deras erfarenheter av kamratrelationernas betydelse och skolans roll i att stöda engagemanget i skolan. Syftet med studien är att utreda den betydelse som elevers emotionella engagemang har för deras engagemang i skolan i form av upplevd tillhörighet till kamrater i kombination med en stödjande skolkontext. I fokus är finlandssvenska skolelever (n=15 elever i åldersgruppen 12–14 år). Elevperspektivet är centralt i denna kvalitativa studie. Empirin samlades in genom djupintervjuer. Enligt resultaten betonade eleverna betydelsen av goda skolkamratrelationer för att engagera sig och må bra i skolan samt lärarnas engagemang i stödjandet av kamratrelationerna. Relevant tema för eleverna var emotionellt stöd av skolkamrater i anknytning till skolans engagemang för att motverka ensamhet.