ОСНОВНІ АСПЕКТИ МУЛЬТИКУЛЬТУРНОЇ ОСВІТИ КАНАДИ - Юлія Анатоліївна Рибінська; Ірина Яківна Глазкова; Оксана Борисівна Червенко; Таїсія Михайлівна Поночовна-Рисак; Лариса Василівна Губа (Культура і мистецтво у сучасному світі)
Мета статті – дослідити основні аспекти мультикультурної освіти Канади, проаналізувати її зв’язок із культурним розмаїттям, мультикультуралізмом та освітою. Методологія дослідження базується на таких методах, як вивчення, аналіз та узагальнення, які дозволили розглянути природу мультикультуралізму й мультикультурної освіти в Канаді та аналітичних методах, які використовувались для аналізу наукових праць з питань освіти, культури, мистецтва та історії. Наукова новизна роботи полягає в обґрунтуванні зв’язку мультикультурних передумов та навчального процесу у сучасному канадському суспільстві, аналізі багатофакторної парадигми мультикультурного освітнього середовища. З’ясовано, що мультикультуралізм сприяє расовій та етнічній гармонії та міжкультурному розумінню, метою якого є не поділ, а збереження єдності та який спонукає усіх канадців інтегруватися у своє суспільство і брати активну участь у його соціальному, культурному, економічному та політичному розвитку. Висновки. У дослідженні показано, як освіта Канади руйнує стереотипи про те, що люди різних культур не можуть жити в мирі та процвітанні. Мультикультурна освіта намагається створити свідомого громадянина, який вірить і визнає культурне різноманіття, соціальну рівність, расову гармонію та національну згуртованість. Вона також дозволяє припустити, що способи навчання та мислення студентів знаходяться під глибоким впливом їх культурної ідентичності та спадщини. Доведено, що мультикультурна освіта буде більш успішною, якщо вона буде ґрунтуватися на принципах мультикультуралізму, мультикультурного усвідомлення та фундаментальних навичках, необхідних для життя у мультикультурному світі.