NEVROENDOKRINI TUMORJI SLEPIČA PRI OTROCIH IN MLADOSTNIKIH - Neža Salobir; Janez Jazbec; Jože Maučec (Slovenska pediatrija)

(untitled)
Nevroendokrini tumorji slepiča (aNET) so počasi rasto-či, indolentni tumorji z odlično napovedjo izida, ki imajo redko lokalne zasevke v bezgavkah. Predstavljajo 0,1 % malignomov v otroški dobi. Obravnava aNET pri otrocih ni standardizirana. Apendektomija večino bolnikov ozdravi. Obsežnejši kirurški poseg je potreben po nepopolni resekciji in pri tumorjih velikosti več kot 2 cm. Pri otrocih in mladostnikih smo v Sloveniji v obdobju 11,5 let zabeležili 23 primerov.