Regulacija prevodnosti listnih rež - Jože HLADNIK; Dominik VODNIK (Acta Agriculturae Slovenica)
Kopenske rastline se soočajo s problemom, kako sprejeti iz ozračja ustrezno količino CO2 in pri tem omejiti oddajanje vode. Rešitev tega problema je uravnavanje prevodnosti listnih rež. Da je v danih razmerah dosežena optimalna prevodnost rež, se celice zapiralke odzivajo na mnoge signale iz okolja in na signale iz rastline. V članku predstavljamo odzive listnih rež na glavne abiotske dejavnike in pri prikazu učinkov teh dejavnikov uporabimo lastne rezultate porometričnih meritev. Opisan je prenos signalov v regulaciji listnih rež, v opisu so vključene nekatere nedavne ugotovitve na tem področju.