ВИКЛИКИ ДЛЯ ВИНОГРАДАРСЬКО-ВИНОРОБНОГО КОМПЛЕКСУ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - Володимир Печко (Економіка та суспільство)
Статтю присвячено встановленню викликів для виноградарсько-виноробного комплексу України в умовах євроінтеграції, пошуку шляхів адаптації до їх впливів та вирішенню проблемних аспектів розвитку галузі. Охарактеризовано виклики, які постають перед українським АПК в умовах конвергенції до Спільної аграрної політики ЄС. Визначено, що ключовими проблемами галузі в контексті євроінтеграції є «Експансія» імпортної продукції на ринку виноробства; недостатній рівень якості продукції; відсутність реєстру виробників, недостатній рівень прозорості та звітності; скорочення обсягів виробництва винограду; вплив воєнних дій на галузь; недосконалість політики ціноутворення в галузі; недостатній рівень інституційної підтримки галузі. Запропоновано можливі напрями вирішення проблем розвитку виноградарсько-виноробного комплексу в умовах наближення України до норм ЄС та просування української продукції виноробства на європейському та світовому ринках.