Streik ved Kongsvinger stasjon i 1920: Den lokale streikekomiteens perspektiver - Inga Lill Grønnerud (Heimen)
Den 1. desember 1920 la de lokale jernbaneansatte ved Kongsvinger stasjon ned arbeidet. Jernbanestreiken var landsomfattende. I denne artikkelen undersøker jeg streiken lokalt på Kongsvinger stasjon med utgangspunkt i primærkildene etter streikeleder Christian Digerud, skrevet i kampens hete. I artikkelen ønsker jeg å legge fram hvem som var aktørene bak den lokale streiken, de som la ned arbeidet og dermed sørget for at alle hjula og all vanlig virksomhet stoppet opp. Til tross for at streiken var landsomfattende og varte i over to uker, viser jeg i denne artikkelen at langt på nær alle var enige i streiken. Streikebryteri ble forsøkt avverget, men ikke uten kostnad. Den lokale pressen sprikte i dekningen av streiken og trykte påstander om streikelederen. Det likte han dårlig. Partiene Venstre og Høyre motarbeidet streiken. Streiken var på mange måter dømt til å mislykkes fra start. Streiken bidro til at fagforeninger og deres organisasjoner i alle sektorer fikk økt innvirkning på regulering av arbeidslivet.