T. VEBLENO PARODOMOJO VARTOJIMO TEORIJA IR ŠIUOLAIKINĖS KULTŪROS BEI VARTOJIMO TYRIMŲ PROBLEMOS - Jūratė Černevičiūtė (Problemos)
Straipsnyje analizuojama klasikinė parodomojo vartojimo teorija, išdėstyta amerikiečių ekonomisto Thorsteino Vebleno darbuose, ir jos ištakos. Aptariami parodomojo vartojimo tradicinėse visuomenėse pavyzdžiai, jo raida bei modifikacijos šiuolaikinėje vartotojiškoje visuomenėje. Parodomojo vartojimo fenomenas lyginamas su kitomis parodomojo arba demonstratyvaus elgesio formomis. Pateikiama kritinė T. Vebleno parodomojo vartojimo sampratos analizė, aptariama jos įtaka šiuolaikinėms ekonominėms ir sociologinėms vartotojo elgesio teorijoms. Prasminiai žodžiai: parodomasis vartojimas, tradicinės ir moderniosios visuomenės vartojimo modeliai, Vebleno, furgono, snobo efektai šiuolaikinėse vartotojo elgesio teorijose.