КРИПТОГРАФІЧНА СИСТЕМА НА ОСНОВІ СЕТ-ОПЕРАЦІЙ, КЕРОВАНИХ ІНФОРМАЦІЄЮ - Сергій РУДНИЦЬКИЙ; Володимир ЛАРІН; Андрій ДОБРОВОЛЬСЬКИЙ; Дмитро ПІДЛАСИЙ (Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки)
У статті наведено криптографічну систему управління на основі СЕТ-операцій, керованих інформацією. Показано важливість і значимість застосування дискретно-казуальногоперетворення інформації під час створення малоресурсних криптографічних систем для захисту інформації, яка циркулює в режимі реального часу. Зазначено, що удосконалення методів синтезу СЕТ-операцій перестановок, керованих інформацією, відбувається на основі застосування дискретно-казуальних моделей. Синтезовані моделі СЕТ-операцій забезпечують можливості побудови потоковихкри тографічних систем, процес шифрування в яких управляється як ключовою послідовністю, так і інформацією, яка перетворюється. В основу дослідження було покладено гіпотезу про можливості об’єднання однооперандних СЕТ-операцій перестановок, керованих інформацією, у двооперандні операції на основі застосування дискретно-казуальних моделей. Розглянуто можливість побудови дискретно-казуальних моделей елементарних функцій перестановок, керованих інформацією. Установлено властивості цих моделей, які дозволили спростити метод їх синтезу, а також класифікувати моделі на прямі й інверсні. Удосконалено метод синтезу двооперандних дворозрядних операцій криптографічного перетворення, який забезпечує моделювання операцій на основі дублювання однооперандних дворозрядних операцій базової групи та забезпечує розширення спектру операцій, придатних для застосування в криптоалгоритмах потокового і блокового шифрування. Запропоновано математичний апарат на основі сценаріїв потокового шифрування, що відображають особливості їх технічної реалізації. Це дозволяє перейти до практичного вибору багаторозрядних двооперандних СЕТ-операцій, на основі яких будуть будуватися вдосконалені малоресурсні системи потокового шифрування.