Història dels serveis socials, en el marc de les polítiques de drets socials. Les Illes Balears i Espanya - Lluís Ballester Brage (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació)
Des d’una perspectiva històrica, els serveis socials són el més jove dels sistemes de protecció social. A Espanya, els serveis socials constitueixen un sistema de protecció social d’implantació relativament recent (es desenvolupen a partir de la transició democràtica), si bé l’assistència social i l’acció social tenen una llarga i important tradició històrica, gairebé sempre associada ideològicament a la beneficència, institucionalment fragmentada, d’escassa entitat operativa i freqüentment administrada de forma discrecional. Tot plegat ha derivat en un sector d’acció pública rellevant estructurat per fer realitat els drets socials, a partir d’un conjunt de processos desenvolupats conjuntament per les administracions públiques, el tercer sector i altres organitzacions de la societat civil.