İlkokul İkinci Sınıf Öğrencilerinin Yazma Başarısının Okudukları Sınıf Türüne Göre İncelenmesi - Seher Bayat; Mehmet Çoşkun (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmada birleştirilmiş sınıflarda okuyan ilkokul 2. sınıf öğrencilerinin yazma becerisi başarı düzeyleri ile müstakil sınıflarda okuyan ilkokul 2. sınıf öğrencilerinin yazma becerisi başarı düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırma betimsel tarama modeline dayanmaktadır. Çalışma 30’ar 2. sınıf öğrencisi üzerinde yürütülmüştür. Öğrencilerin yazma becerileri başarı düzeyini ölçmek için dikte yöntemiyle öğrencilere “Yardımsever Çocuklar” metni araştırmacılar tarafından yazdırılmıştır. Dikte çalışması sonunda elde edilen dikte kâğıtları yazma becerisi gözlem formundan yararlanılarak puanlanmıştır. Ölçme aracı 5’li Likert şeklinde 25 madde ve “Güzel/doğru yazma” ve “Hatasız Yazma” olmak üzere iki boyuttan oluşmaktadır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre ikinci sınıf öğrencilerinin yazma başarılarının kötü düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin genel yazma başarıları ve hatasız yazma başarıları arasında müstakil sınıflarda okuyan öğrencilerin lehine anlamlı farklılık olduğu sonucu elde edilmiştir. Güzel/doğru el yazısı yazma başarıları arasında ise okudukları sınıf türüne göre anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.