Karadeniz Bölgesinden Toplanan Balkabağı (Cucurbita moschata Duch.) Populasyonlarının Karakterizasyonu ve Meyve özelliklerindeki Varyasyonun Değerlendirilmesi - Ahmet Balkaya; Mehtap Özbakır; Onur Karaağaç (Journal of Agricultural Sciences)
Balkabakları, Türkiye’de önemli kabakgil sebze türlerinden birisidir. Araştırma için 17 balkabağı (Cucurbita moschata Duch.) populasyonu, Karadeniz Bölgesi’ndeki farklı illerden toplanmış, 2006-2007 yılları arasında karakterizasyonları yapılmış ve  meyve özelliklerindeki fenotipik varyasyon belirlenmiştir. Mevcut koleksiyon, meyve şekli, rengi, parlaklığı, meyve boyutları, meyve sayısı ve meyve ağırlığı bakımından belirgin  bir  fenotipik çeşitlilik göstermiştir. Balkabağı populasyonlarının meyve özelliklerindeki varyasyon, 13 kantitatif ve 5 kalitatif  değişken esas alınarak Temel Bileşen analizi (PCA) kullanılarak incelenmiştir. İlk altı  PC faktör değeri, toplam kümülatif varyasyonun %85.38’ini açıklamıştır. Verilere Cluster (küme) analizi de uygulanmış ve populasyonların 7 grupta kümelendiği belirlenmiştir. Populasyonlar arasındaki benzerlikleri değerlendirmek için bir dendrogram düzenlenmiştir. Yüksek oranda varyasyon olduğu ortaya çıkmıştır. Meyve özelliklerindeki varyabilitenin değerlendirilmesi, sebze ıslahçılarına gelecekte yürütülecek balkabağı ıslah çalışmalarında populasyonlara ait arzu edilen özelliklerin belirlenmesinde  yardımcı olabilecektir.