Mappa mundi w kodeksie Jakuba z Kowalewic (BUP Rkp. 1746) a Historia Brittonum Nenniusza - Łukasz Nowak (Biblioteka)
Niniejszy artykuł stanowi analizę treściową mappae mundi zawartej w kodeksie Jakuba z Kowalewic (BUP Rkp. 1746),  próbę odpowiedzi na pytania o proweniencję wpisanego w  nią tekstu i jej autora oraz orientacyjne określenie czasu jej powstania. Ponadto poddano analizie listy prowincji  wpisane zarówno w mapy typu T-O, jak i te zmieszczone  poza nimi, w zebranych kodeksach zawierających analogiczny tekst do tego z poznańskiego kodeksu,  pochodzący pierwotnie z IX-wiecznego dzieła autorstwa Nenniusza pt. Historia Brittonum. Artykuł prezentuje wyniki poszukiwania w polskich zbiorach map typu T-O, które  mogły być wzorem dla mapy znajdującej się w kodeksie Jakuba z Kowalewic. Podjęto również próbę analizy  treściowej listy prowincji wpisanej w mapę oraz wskazania różnic i cech wspólnych w znalezionych mapach i  egzemplarzu w kodeksie Rkp. 1746.