Are Directives Directly Applicable? - Mustafa Karayiğit (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Makale, yönergelerin doğrudan uygulanabilirliği meselesini irdelemektedir. Buitibarla makale, yönergelerin doğrudan etkisinin hangi hukuki doktrin üzerinekurulduğunun belirlenmesinin (yönergelerin doğrudan uygulanabilirliği ile irtibatlıbir mesele olarak estoppel doktrinin mi, yoksa etkililik prensibinin mi hukukidayanak teşkil etmesi meselesi), aslen yönergelerin doğrudan etkisinin sınırlarınıntespiti ve daha somut ifadeyle de yönergelerin yatay doğrudan etkisinin tanınmasımeselesi için özel önem arz ettiğini savunmaktadır. Bu çerçevede makalede, hukukiliteratürde var olan muğlaklığı azaltma adına yönergelerin hukuki araç olarakdoğası, yönergeler ile tüzükler arasındaki benzerlik ve farklılıklar, doğrudanuygulanabilirlik ve etki kavramları ile bu kavramların birbirleriyle ilişkisiincelenmiştir.