"Aleksander Wielopolski a ukaz z 8 czerwca 1862 r. o atrybucjach namiestnika i zakresie władzy cywilnej w Królestwie Polskim" - Lech Mażewski (Czasopismo Prawno-Historyczne)
W trakcie ustrojowej rekonstrukcji Królestwa Polskiego, podjętej w latach 1861-1862 przez margrabiego Aleksandra Wielopolskiego, doszło do ustanowienia nowego, trzeciego już, modelu namiestnictwa. Rozwiązanie to zawierał ukaz Aleksandra II z 8 czerwca 1862 r. o atrybucjach namiestnika i zakresie władzy cywilnej w Królestwie Polskim. Wiadomo, że na przełomie lat 1861/1862 margrabia występował z licznymi propozycjami w zakresie reformy urzędu namiestnika. Czego one dotyczyły i czy miały jakiś wpływ na przyjęte przez cesarza rozwiązanie prawne?